inskick 12
I den här modulen arbetar vi vidare med det centrala innehållet ”Grundläggande språkvetenskapliga begrepp som behövs för att på ett strukturerat sätt tala om språkets uppbyggnad och funktion samt diskutera språkriktighetsfrågor.” Fokus ligger på normer och språkriktighet.
Modulen består av fyra delar: satsradningar, grundläggande kommatering, ofullständiga meningar samt valet mellan de, dem och dom.
En satsradning betyder att det står flera huvudsatser efter varandra som bara avskiljs med ett kommatecken. Ett exempel är följande:
Att kämpa för rättvisa var en stor sak under 1900-talet, hjälteidealet handlade om att vara stark och modig.
Var och en för sig är de både huvudsatserna oproblematiska och korrekta, men eftersom det bara står ett kommatecken mellan dem så resulterar konstruktionen i en satsradningskonstruktion. I en satsradning saknas information om hur de båda huvudsatserna hör samman. Läsaren får nämligen inte veta hur den andra huvudsatsen hör ihop med den första.
För att komma till rätta med satsradningar gäller det att tydligt visa hur de olika satserna hör samman. Om satserna hör samman så mycket att de ska vara delar av samma mening så gäller det att binda ihop dem med en konjunktion (som och, men, eller, för eller så). Beroende på hur satserna hör samman kan man använda en konjunktion som och eller en subjunktion som eftersom. Om man använder och så visar man att den senare satsen är ett tillägg till den första, medan eftersom visar att det finns en orsaksrelation mellan satserna. Om de båda satserna inte hör så tätt samman innehållsmässigt så kan man dela upp dem i två olika meningar och använda stor bokstav och punkt för att separera dem. De olika alternativen visas nedan. Poängen är att det blir skillnad i innehållet beroende på vilken relation satserna har till varandra, och den relationen ska läsaren inte behöva gissa sig till.
Att kämpa för rättvisa var en stor sak under 1900-talet, och hjälteidealet handlade om att vara stark och modig.
Att kämpa för rättvisa var en stor sak under 1900-talet, eftersom hjälteidealet handlade om att vara stark och modig.
Att kämpa för rättvisa var en stor sak under 1900-talet. Hjälteidealet handlade om att vara stark och modig.
Vi tittar på några exempel till, hämtade ur en och samma text. De huvudsatser som utgör delar i satsradningen är avgränsade med ett lodrätt streck. I det första exemplet är det två huvudsatser som utgör satsradningen, och i det andra exemplet är det tre huvudsatser som är staplade efter varandra.
| Trots att filmen är baserad på boken kan en film inte förmedla samma information som en bok kan HS |, man kan inte med bild visa hur en karaktär tänker HS |.
| Både boken och filmen följer samma dramaturgiska kurva HS |, de börjar med en introduktion till miljön och karaktärerna HS |, sedan börjar spänningen trappas upp hela tiden HS |.
För att ett innehåll av det här slaget ska nå fram krävs att sambanden mellan satserna framgår tydligt. När satsradningarna har arbetats bort från exemplen så kan det se ut såhär.
Trots att filmen är baserad på boken kan en film inte förmedla samma information som en bok kan, eftersom man inte med bild visa hur en karaktär tänker.
Både boken och filmen följer samma dramaturgiska kurva. De börjar med en introduktion till miljön och karaktärerna, och sedan börjar spänningen trappas upp hela tiden.
Notera att det alltid är bättre att undvika satsradningar än att låta läsaren själv lista ut hur satserna hör samman – annars är det inte säkert att läsaren förstår innehållet på det sätt man hade tänkt. Dessutom bryter satsradningskonstruktionen mot svenska språkets skrivregler på så sätt att två huvudsatser läggs inom en och samma grafiska mening utan att det finns en konjunktion som och, men eller eller som binder samman huvudsatserna.
Kommatecken ska underlätta läsningen, och i svenskan har vi numer tydlighetskommatering. Ett kommatecken ska signalera en kort paus i läsningen och underlätta förståelsen av innehållet. I vissa konstruktioner ska man därför använda kommatecken, och i några andra ska man inte använda kommatecken. I vissa fall får man välja, och då beror det ofta på meningslängden om det är lämpligt att sätta ut ett komma eller inte.
Sätt alltid ut kommatecken mellan huvudsatser som samordnas med hjälp av en konjunktion (som och, men och eller). Exempel:
Elevkårsordföranden ville godkänna förslaget, men de flesta medlemmarna var emot.
Stora arealer av regnskog skövlas varje månad, och därför får djuren det allt svårare att överleva.
Tänk på att det inte blir korrekt att foga samman två huvudsatser med kommatecken utan att använda en konjunktion eftersom man då gör en satsradningskonstruktion.
Sätt också ut kommatecken vid uppräkning, runt extrainformation som ges i form av inskott – det vill säga meningen fungerar även utan inskottet – och före självständiga exemplifieringar och andra tillägg. Exempel:
Tänk på att kommatecken i vissa fall också kan förändra betydelsen i en mening; exemplet med kommatecken har inte alls samma innebörd som exemplet utan kommatecken.
De åt lunch på en mindre, fräsch restaurang.
De åt lunch på en mindre fräsch restaurang.
Det relativa pronomenet som inleder relativa bisatser, som i Jag fick äntligen biljetter till konserten som jag så gärna ville gå på. Pronomenet som blir viktigt att fundera på också när det gäller användningen av kommatecken. Läs igenom exempelparen nedan. Tycker du att meningarna betyder olika saker beroende på om det finns några kommatecken eller inte? Varför blir det en skillnad? Vad betyder meningen med respektive utan kommatecken runt den relativa bisatsen? Och hur skulle man skriva om meningarna sig så att inte kommatecknen avgör tolkningen?
STYLE tydligare par exempel?
byta till tjänstemän -> killar/tjejer exempel
Tjänstemän, som har hög månadsinkomst, ska inte klaga på lönen.
Tjänstemän som har hög månadsinkomst ska inte klaga på lönen.
Barn, som äter godis nästan varje dag, har betydligt sämre tandhälsa.
Barn som äter godis nästan varje dag har betydligt sämre tandhälsa.
I texter som inte är skönlitteratur är det en regel att en huvudsats ska innehålla ett subjekt och ett finit verb, som i exemplen nedan. Huvudsatsen ska kunna utgöra en egen mening – den inleds med stor bokstav (versal) och avslutas med en punkt. Så ser också de allra flesta meningar ut som man läser i tidningar och läromedel. För tydlighets skull är subjekten man och jag liksom de finita verben har och gillar understrukna.
Man har infört en supermiljöpremie för hybridbilar.
Jag gillar inte att vi har fått färre lektioner i Idrott och hälsa.
I ofullständiga meningar saknas antingen det finita verbet, subjektet eller både subjektet och det finita verbet. Då kan det exempelvis se ut som i exemplen nedan – alltså den kursiverade fortsättningen av exemplen ovan – det inte finns något finit verb.
Man har infört en supermiljöpremie för hybridbilar. Detta för att fler svenska bilister ska avstå från bensin som drivmedel.
Jag gillar inte att vi har fått färre lektioner i Idrott och hälsa. Ett ämne där man faktiskt får göra riktiga saker.
Ett finit verb och ett subjekt är grundläggande byggstenar för att en svensk sats ska bli fullständig. Konstruktionerna Detta för att fler svenska bilister ska avstå från bensin som drivmedel och Ett ämne där man faktiskt får göra riktiga saker bryter mot dessa regler, och därför ska ofullständiga meningar undvikas i exempelvis redogörande och vetenskapliga texter.
Om ett och samma stycke innehåller flera ofullständiga meningar blir texten dessutom hackig. I textutdraget nedan är två av de grafiska meningarna ofullständiga eftersom de saknar både subjekt och finit verb. Dessa är understrukna.
Idag så är det svenska språket mycket påverkat av det engelska språket. Detta beror på mycket. Historia, handel, men till stor del också sociala medier. Anledningen till att det engelska språket påverkar svenska språket är enkelt, men då måste vi gå ända tillbaka till industrialismen. Mer specifikt, industriella revolutionen. Då var människor från hela världen tvungna att kommunicera med varandra för att kunna sälja, köpa och tjäna mer.
Det som står mellan stor bokstav och punkt i en svensk mening måste alltså innehålla ett finit verb och ett subjekt för att följa skrivreglerna. Ofullständiga satser ligger nära talspråket, och av det skälet ska de undvikas i de flesta texttyper som inte är skönlitteratur.
Vi ska nu gå igenom reglerna för svenskans personliga pronomen de och dem. Här gäller att formen de används när pronomenet är satsens subjekt, och formen dem används när pronomenet är direkt objekt, indirekt objekt eller prepositionsobjekt.
EXA 01-02-01-dedem
Så är regeln, men det är inte ovanligt att både unga och vuxna skribenter använder objektsformen dem även när nominalfrasen fungerar som subjekt. Det gäller alltså också skribenter som har svenska som sitt förstaspråk. Då kan det se ut såhär – de felaktigt använda formerna är markerade med asterisk.
Vi försökte hjälpa dem, men *dem ville inte ha hjälp av oss. Istället ville *dem klara sig på egen hand. *Dem ville också vara med i tävlingen.
Det finns en ganska enkel förklaring till att de och dem kan vara svåra att hantera: båda formerna uttalas ju ”dom” var de än står i satsen, och man kanske saknar känslan för när man ska använda de och när man ska använda dem.
När en skribent väljer fel form av de och dem så är resultatet oftast att de väljer objektsformen dem också när det ska vara subjektsformen de. Däremot är det mycket ovanligt att de används i stället för dem när det är ett objekt, som i *Vi såg de inte.
Om man är osäker på om formen ska vara de eller dem så kan man använda det gemensamma satsschemat: antingen i fundamentet eller i N1 måste det finnas ett subjekt, det vill säga de måste stå i fundamentet eller i N1. Objektsformen dem står däremot i N2, betydligt längre ”åt höger” i meningen. Om vi går tillbaka till exempelmeningarna ovan så är det tydligt att objektsformen dem står i fel position och inte fungerar – här måste dem alltså bytas ut mot de.
Fundament | Typplats | N1 | A1 | V | N2 | A2 |
---|---|---|---|---|---|---|
Vi | försökte | ← | hjälpa | dem. | ||
*dem | ville | ← | inte | ha | hjälp | av oss. |
Istället | ville | *dem | klara sig | på egen hand. | ||
*Dem | ville | ← | också | vara med | i tävlingen. |
Ett alternativ skulle ju vara att istället skriva dom. Men ett problem med att använda dom är att det fortfarande uppfattas som ett barnsligt och outvecklat sätt att skriva när man blir äldre.